VAIHE 1: Keksikää yhdessä päähenkilö, sivuhenkilö (esim. nimet ja iät) henkilöt ja kaksi paikkaa (esim. metsänreuna ja elokuvateatterin aula). Päättäkää, millainen kertoja kertomuksessa on. Käytättekö minä-kertojaa vai hän-kertojaa? Sopikaa myös, missä aikamuodossa kirjoitatte kertomuksenne (preesensissä vai imperfektissä). 

Esimerkki minä-kertojasta: 

Puskan takaa näin heidät. Tytöllä oli punainen hame ja farkkupaita. Kun poika saapui paikalle, huomasin, että tyttö ilahtui kovasti. Poika oli pitkä. Hänellä oli farkut, musta takki ja Tapparan lippis väärinpäin päässä. Luuseri, ajattelin.

Päivä oli kaunis. Aurinko porotti kirkkaasti ja puskan takana oli melkein tukalan kuuma. Neulaset pistelivät minua. Silti minun oli pakko jäädä siihen ja nähdä, mitä heidän välillään tapahtuisi.  

Esimerkki hän-kertojasta: 

He tapasivat metsän reunassa. Tytöllä oli punainen hame ja farkkupaita. Kun poika saapui paikalle, tyttö ilahtui kovasti. Poika oli pitkä. jne.

(Hän-kertoja ei siis varsinaisesti näy kertomuksessa vaan on ulkopuolinen kertoja.)

VAIHE 2: Kirjoittakaa teksti ohjeen mukaan. Pituus voi olla esimerkiksi sata sanaa. 

Oppilas 1

Kuvaile päähenkilöä. Miltä henkilö näyttää ja kuulostaa? Kuvaile lyhyesti myös sivuhenkilöä. Millaiselta paikassa näyttää, kuulostaa, tuntuu, tuoksuu / haisee tai maistuu? Millaisia tunteita henkilöt tuntevat? Päähenkilö tekee lopuksi rakkaudentunnustuksen sivuhenkilölle. 

Oppilas 2

Kuvaile, miten sivuhenkilö ei usko, että häntä kohtaan tunnetaan rakkautta. Suhde ei synny, koska on olemassa kolmas henkilö tai jokin muu syy estää sen syntymistä. Kuvaile sivuhenkilön ja päähenkilön epätoivoisia tunteita ja kärsimystä. Voit kirjoittaa halutessasi myös vuoropuhelua. 

Oppilas 3

Seuraavana päivänä henkilöt tapaavat uudelleen. Kuvaile paikkaa ja henkilöitä eri aistein. Kuvaile henkilöitä ja miljöötä. Millaiselta paikassa näyttää, kuulostaa, tuntuu, tuoksuu / haisee tai maistuu? Kerro, miten sivuhenkilö onkin muuttanut mielensä ja haluaakin suhteeseen päähenkilön kanssa. Kerro onnellinen loppu. 

VAIHE 3: Tarkistakaa tekstin oikeinkirjoitus ja korjailkaa, jos siinä on epäjohdonmukaisuuksia. Julkaiskaa teksti blogissa järjestyksessä.